vv

Удружење ликовних уметника Србије организоваће 1. јуна у Уметничком павиљону ”Цвијета Зузорић” Прво међународно тријенале графике на коме ће бити представљено више од 250 уметника из 35 земаља.

”Тријенале је замишљено као сусрет графичара из целог света и ми смо стварно задовољни да 35 земаља има своје представнике на овој изложби”, рекла је организатор изложбе и руководилац Центра за графику и визуелна истраживања Биљана Вуковић.

Била нам је жеља да прикажемо шта се тренутно у свету догађа у пољу графике’, додала је она.
Према њеним речима, на изложби ће бити представљено 120 домаћих уметника који су били „жирирани, јер је био јако велики одзив”, док су странци позивани путем препорука.

„Тако смо досли до 135 страних уметника, из Кине, Јапана, Канаде, Мексика, затим уметника из Бразила и из Аргентине. А сви уметници су различитих генерација и тенденција”, додала је Вуковићева.

Председник жирија је професор Владимир Величковић, а чланови су саветница за уметност Хојберг фотографске радионице из Данске Ингер Лисе Расмусен и кустос галерије Графичког колектива, историчарка уметности Љиљана Ћинкул.

Жири ће доделити три равноправне награде, као и награду Графичког колектива и две награде Центра за графику и визуелна истраживања.

Награде су углавном термини самосталних изложби.

Циљ Првог међународног тријенала да прикаже идентитете савремених уметника, као и да истражи културолошки потенцијал графичке уметности у остваривању комуникацијског моста Србије и других земаља.

Тријенале графике трајаће до 30. јуна.

Додељене награде на Другом међународном тријеналу графике arrow-right
Следећа вест